Sommerhilsen fra Bornholm

 

Et totalteater, der for længst er taget af plakaten.

På campingpladserne ånder fred og orden, med lidt samarbejde kan alle få lidt af den eftertragtede havudsigt, naboerne er udskiftet med nye naboer, her høres både københavnske og jyske gloser. Børnene larmer som de altid har gjort, og forældrene forsøger at opretholde illusionen om kærnefamilien på sommertur. Hoppeborgen er samlingspunktet for de mindste årgange, og lejrchefen har omhyggeligt sat et skilt op der højlydt bekendtgør at denne hoppepude kun må anvendes af pladsens børn, overtrædelser vil blive straffet med en afgift på 500 kr. --Ja, så kan de fattige børn uden ordentlige campingforældre vel lære det.

De unge drenge og piger har med en opgivende mine forladt pladsen, de opholder sig helst på den lille sandstrand dagen lang, de soler sig, promenerer og har forlængst startet spillet om hvem der skal være fremtidens kærnefamilier.

 

Når man forlader sandstranden og går ind mod byens lille fiskerihavn, møder man en ung kaffesælger med en storbysmart espresso og cappuccino maskine, han hilser glad, det er hans første sommerferiejob.

På en ø hvor granit er et naturprodukt der hentes henne om hjørnet, virker havnen både smukt og helstøbt, sådan burde alle små havne se ud i solskin. For første gang hører vi den Bornholmske dialekt, det er her de parkerer deres knallert 40, eller hvad disse køretøjer der kan købes uden bøvl, nu hedder. Ved det første bord sidder fire eller fem i hyggelig samtale, hver med sin dåse, ingen højrøstede fulderikker, ingen råben efter anmassende  turister, men ud af øjenkrogene fulgte de alligevel omhyggeligt med i at vi ikke nærmede os deres køletasker, henne i skyggen.

Holder man af den romantiske naturvandring, er Bornholm i verdens-eliten. Mange steder fornemmer man tornerose-eventyret med stier der ikke har været opmærket i hundrede år,  som i de rigtige eventyr skal vi blot igennem en masse prøvelser, inden vi når frem til den frelsende grill bar.

Naturvejledere og turistfolk, kæmper en hård kamp for at skjule alle til salg skiltene, og få os gæster til at tro på en fremtid for øen. Måske lykkedes det at overbevise os naive turister, men øens egen veluddannede unge har for længst vendt tommelfingeren mod København og andre uddannelsesbyer, de vender gerne tilbage med store smil til sommerferiejob, men om få uger er de væk igen. Hvad bliver så tilbage? --tja. naturen skal nok overleve, men hvad med bornholmerne?

 

Sightseeing fobi

Når man oplever desperat dagsregn på en ferieø, må man gribe til håndbogen for at finde steder man bare må opleve. Sightseeing er ok, det er jo netop steder der er værd at se, men på Bornholm ligger de altså med få kilometers afstand, så pludselig havde jeg fået nok af urskovsagtige sprækker, brusende vandfald og gamle borge der minder om byggeaffald.

 

Tre gode oplevelser i regnvejr.

 

Sol over Gudhjem 1

På Bornholm hedder næsten alle campingpladser ”familiecamping”, det gælder også for Sannes camping i Gudhjem. Denne plads er en solstråle fordi alt bare er gennemtænkt, havudsigt, ro og orden og en masse glade familier, samt en campingchef der siger hvad han mener, og mener det han siger.

 

Sol over Gudhjem 2

På en regnvejrsdag besluttede vi os for at besøge Helligdomsklipperne og ”Den sorte gryde”, jeg havde forberedt et besøg i den 65 meter dybe klippehule, hvor bølgerne skyller helt ind til huleåbningen. Iført lange gummistøvler, regnfrakke og en kraftig lygte, begav jeg mig ind i det fugtige og mørke dyb. Snart måtte jeg sætte rygsækken, ellers ville jeg ikke kunne vende rundt inde i den smalle gang, --at gå baglæns ud virkede som en rigtig dårlig ide. Da jeg ikke kunne mase mig længere ind, lyste jeg opad, det var dumt.. hulen er jo blot en klippespalte der er lukket af nedfaldende sten foroven, og der stod jeg og kiggede op på tonstunge klippestykker der var kilet fast af små sten. De har sikkert hængt der i geologisk tid, men ville de også hænge fem minutter mere? Da jeg kravlede ud af hulen og øjnene missede mod dagslyset, fangede mit blik en rar og nøgen ”havfrue”. Det var ikke noget tågesyn, men et modelbureau der var gået i gang med optagelser til et nyt tøj katalog.

 

Sol over Gudhjem 3

Et stykke smørrebrød med røget sild, løgringe, purløg og lidt kapers samt en rå æggeblomme øverst. Der var heldigvis ikke længere end vi kunne gå hjem til campingpladsen, så det hele blev skyllet ned med en stor Svaneke Guldøl og en snaps.

 

Vi var fast besluttet på at komme hele Bornholm rundt for at prøve forskellige pladser, vi nåede kun fire. Da vi ankom til Hullehavn var alt optaget, men vi overbeviste campingchefen om at en Touring 430 sagtens kunne være på en lille plads i første række ud mod klipperne.

Her bliver vi indtil vi får en færgebillet.

 


 

Bornholm 2011

Inger og Bertel Knudsen

Viborg